Hasiči trénovali záchranu osob probořených pod led

blank

Liberečtí hasiči trénovali na zamrzlém veseckém rybníku. Cvičili postup záchrany osob probořených ledem. Účastníci tak prohloubili znalosti, které jsou k podobnému zákroku potřeba. Informoval o tom Deník.

Pro hasiče jsou důležité zásady oblékání nepromokavé kombinézy, v níž se vrhají do ledové vody. „Takzvaný suchý oblek, osobní ochranný prostředek je jednou z věcí, kterou hasiči při takovém cvičení potřebují. K záchranářským úkonům využívají mimo jiné speciální pomůcky, například házecí pytlíky se záchrannými lany,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jaroslava Benešová.

V zimě hasiči vyjíždí v suchém obleku již ze stanice, aby okamžitě po dojezdu na místo mohly začít záchranné práce. Pokud se zachraňovaný člověk nachází nedaleko břehu, využijí hasiči pytlík, který hodí za topící se osobou, která se lana chytí nebo si jej omotá kolem paže. Hasič, který je oblečen do suchého obleku, plovací vesty a zajištěný lanem, následně doplave k tonoucímu nebo se doplazí po ledu a díky kolegům na břehu se dostane se zachraňovanou osobou zpátky na břeh.

„Pro samotný pohyb po ledové ploše hasiči používají různé pomůcky pro rozložení váhy na nestabilní ledové ploše. Za správné provedení nácviku záchrany s využitím různých technických prostředků zodpovídá velitel družstva společně s přítomným instruktorem pro práci na vodě,“ dodala Benešová.

Vesecký rybník nazývaný také Teichmühle nebo Tajch, kde hasiči trénovali, se nachází na okraji Liberce ve čtvrti Vesec u zahrádkářské kolonie. V minulosti byl využíván pro potřeby textilní továrny. Dnes slouží k rekreačním účelům.

Ilustrační foto

Scroll to Top