Horní Město na Bruntálsku chce využít vodu ze starého rudného dolu

blank

Obec by díky této vodě ušetřila na zalévání zeleně nebo za vodu pro hasiče. Ve staré štole je totiž voda po celý rok. Odborníci z Akademie věd ČR v současnosti zjišťují, jak je kvalitní a jak je zásoba vydatná. Tématu se věnoval Český rozhlas.

„Tím, že nebyla pořádně zima a pršelo, voda tady nastoupala. Nicméně až skončí to období oblevy a zmizí srážky, vody ubyde, a potom se dá chodit v gumácích,“ sdělil redaktorce Radovan Kukutsch z Akademie věd ČR. Nezávislý starosta Kamil Mach uvedl, že by vodu mohli využívat hasiči.

„V době, kdy se nám voda neustále zdražuje a začíná být její nedostatek, vidíme velkou příležitost využít tu z podzemí. Sice není pro pitné účely, ale jako užitková voda by byla plně dostačující,“ řekl Mach. Nyní se řeší, kde by mohla být umístěná čerpadla. Obec zatím neví, jak by byl projekt čerpání vody z dolu finančně náročný.

Horní Město je nejvýše položená obec v oblasti a zároveň centrum někdejšího dolování vzácných kovů. Dominantou obce je kostel sv. Marie Magdaleny z roku 1611.

Horní Město – Wikipedie

 

 

 

Scroll to Top