Ceny vody v Olomouckém kraji vzrostly

blank

Nejvíce cena vzroste na Šumpersku, téměř o třetinu. Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ) zvýšily cenu z loňských 97,80 koruny za metr krychlový na 127,79 koruny. V souvislosti se zdražováním tepla a vody v Olomouckém kraji to uvedl portál idnes.cz.

„Vzhledem k aktuálnímu bezprecedentnímu růstu cen energií na trhu a růstu meziroční inflace dochází k meziročnímu navýšení ceny vodného a stočného o 30,6 %,“ sdělil předseda představenstva VHZ Martin Hoždora, podle kterého se do navýšení ceny promítají také vyšší náklady na obnovu vodohospodářské infrastruktury.

V Olomouci lidé nově zaplatí 107,15 koruny místo dosavadních 94,76 koruny. „Zvyšování ceny je s ohledem na aktuální vývoj nákladů nezbytné,“ řekla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová. Nárůst ceny je tady nižší než inflace, protože město ponechalo nájemné za pronájem vodovodů a kanalizací na úrovni roku 2022, upozornil dále idnes.cz. Nejnižší procentní nárůst je na Jesenicku, kde Jesenické vodovody a kanalizace zdražují o necelých 12 procent. Odběratelé nově zaplatí 106,74 koruny za kubík.

Zdroj: idnes.cz

 

Scroll to Top