Drahanská vrchovina je bohatší o tři nádrže

blank

Další tři vodní nádrže pro Drahanskou vrchovinu, k tomu čtveřice tůní a další nádrž ve výstavbě, hlásí Vojenské lesy a statky (VLS) z moravského vojenského újezdu Březina. Trojice nádrží byla postavena díky pětimilionové investici během roku 2022. Budou sloužit k zadržování vody v krajině a rozvoji její biodiverzity. Uvedlo to ministerstvo obrany. 

„Drahanská vrchovina leží ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny, která zadržuje většinu srážek přinášených západními větry. Území je proto chudé na povrchové vodní zdroje i na zásoby podzemních vod. To je také důvod, proč mají investiční projekty do zadržování vody v krajině na Drahanech vyšší prioritu, než například v Boleticích na Šumavě nebo v Brdech, které jsou bohaté na vodní zdroje. Abychom v době klimatických změn ochránili úžasné přírodní bohatství této moravské lokality, musíme jí dát více vody,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský.

blank

Všechna tři díla, Holanda, Na Valech a Křemle se nachází v okrajových částech vojenského újezdu. Nově vybudované nádrže mají stejný účel jako předchozí investice Vojenských lesů na Drahanské vrchovině. „Nádrže budou primárně sloužit pro zadržování vody v krajině v území, které je chudé na povrchové i podzemní zdroje. Vodní plochy i nově vytvořené tůně mají také přispět k rozvoji biodiverzity těchto přírodních lokalit. Budou sloužit obojživelníkům, hmyzu i rostlinám, především specifickým vzácným druhů, které jsou na Drahanech hojně zastoupeny,“ vysvětlil ředitel divize VLS Plumlov Ladislav Pur.

blank

Drahanská vrchovina je tvořena několika odlišnými typy krajin. Na jihozápadě je to CHKO Moravský kras s hlubokými údolími, vápencovými skalami a jeskyněmi. Na východě zase členité svahy protkané údolími spadající do Hornomoravského úvalu a Vyškovské brány, na západě svahy svažující se prudce k Boskovické brázdě.

Scroll to Top