Česko dodalo moldavskému Briceni čistírnu odpadních vod

blank

Moldavské město Briceni disponuje novou čistírnou odpadních vod od České republiky. Financování rozvojového projektu zajistila Česká rozvojová agentura (ČRA). Nová čistírna zásadním způsobem přispěje ke zlepšení situace v ochraně životního prostředí Briceni a okolí.

Projekt byl implementován sdružením českých firem Ircon a Ekosystem, stavební část zajistily moldavské stavební firmy. Veškerá technologie byla dovezena z České republiky. Na její montáži se podíleli další přední čeští výrobci ve spolupráci s místní firmou Boncom. Celkově se na akci podílelo více než 15 firem. Slavnostního předání se 10. října zúčastnila delegace z České republiky vedená náměstkem ministra zahraničí Jiřím Kozákem, dále byl přítomen velvyslanec ČR v Moldavsku Stanislav Kázecký, starosta města, předseda regionu, představitel ministerstva regionálního rozvoje Moldavska a zástupci realizačního týmu.

blank

Nedostatečné čištění odpadních vod představuje pro životní prostředí je pro Moldavsko zásadní problém. Zastaralá nebo neexistující infrastruktura způsobuje kontaminaci toků, půdy a podzemních zdrojů pitné vody. Situaci pomohl vyřešit až český projekt, v němž byla vybudována nová městská čistírna odpadních vod s hydraulickou kapacitou 1 020 kubíků denně. Čistírna dokáže zajistit čištění komunálních odpadních vod dle moderních standardů platných v Evropské unii, a to nejen ve městě Briceni, ale také pro přilehlé sousední obce. Zároveň poskytne municipalitě prostor pro navýšení objemu produkovaných odpadních vod na dalších zhruba 15 let rozvoje.

blank

Kateřina Šilhánková, diplomatka, Velvyslanectví ČR v Kišiněvě

Scroll to Top