Nové regulace přinášejí zdražování

blank

Noty udává vodárenským společnostem nejen regulatorní cenotvorba, ale také nová legislativa, která postupně zpřísňuje pravidla pro zacházení s vyčištěnou odpadní vodou a s kaly, pro sledování a hlášení ztrát vody nebo pro posuzování její kvality. Ve speciálu Budoucnost vody a vodárenství to uvedly Hospodářské noviny. 

Proces tak přirozeně přináší vlastníkům a provozovatelům vodárenské infrastruktury nové povinnosti. „Je úkolem státu, aby legislativní změny byly smysluplné a efektivní. Rozhodně je nutné legislativu nejen zpřísňovat, ale z pohledu státu mít a používat též nástroje pro vymáhání dodržování stávajících povinností daných zákony a provádějícími předpisy. To se zatím v našem oboru stále příliš nedaří a hodně to pokřivuje pohled veřejnosti na jeho fungování,“ řekl Milan Míka, předseda odborné komise SOVAK ČR pro vlastníky infrastrukturního majetku Míka.

Podle ředitele SOVAK ČR Viléma Žáka obecně platí, že jakákoliv nová regulace potenciálně přináší růst nákladů už jen proto, že vodárenská firma musí například upravit nějakou část svého softwarového vybavení. Daleko větší dopady mohou mít podle něj změny pravidel, které se týkají například nastavení limitů nežádoucích látek v pitné nebo odpadní vodě. Každá úpravárenská technologie má totiž své limity, které je schopná plnit.

Když legislativně dojde ke zvýšení požadavků na tyto limity, které jdou nad rámec možností dané technologie, nezbývá vlastníkovi a provozovateli často nic jiného než přistoupit k její výměně. „To už se ale bavíme o nákladech v řádech desítek nebo stovek milionů korun za jedinou společnost, závisí na její velikosti. Proto je nesmírně důležité, aby každá taková regulace byla dokonale podložená fakty o její potřebnosti a užitečnosti pro lidské zdraví i životní prostředí jako celek,“ doplnil Žák.

Zdroj: Hospodářské noviny (Speciál Budoucnost vody a zdražování)

Scroll to Top