Povodně 1997: historicky nejvyšších průtoků dosáhla řeka Opava

blank

Při povodních v roce 1997 dosáhla historicky nejvyšších průtoků řeka Opava. Oblast na horním toku řeky má velmi nízkou povodňovou ochranu. Po deseti letech bádání, studií a analýz Vláda České republiky v roce 2008 rozhodla o realizaci rozsáhlého projektu protipovodňových opatření na horní Opavě. Vodarenstvi.cz publikuje další pasáž ze souhrnného textu, který k ničivým povodním vydalo Povodí Odry.

Právě tuto oblast bude spolu s dalšími opatřeními chránit připravovaná přehrada Nové Heřminovy. Soubor protipovodňových opatření na horní Opavě se podniku Povodí Odry daří úspěšně naplňovat. Do současnosti byly vybudovány čtyři suché nádrže s celkovým objemem kolem milionu kubíků vody, doplněna síť měřících stanic o devět objektů, proběhla rekonstrukce jezu Kunov na řece Opavě, byla vybudována protipovodňová hráz v Holasovicích a kompenzační říční hráz na polském území pod Krnovem včetně jejího zavázání na českém území.

Majetkoprávní vypořádání pro vodní dílo Nové Heřminovy je prakticky ukončeno. Celkový objem vynaložených finančních prostředků v období 2009–2021 na horní Opavě činil 1,3 miliardy. V současnosti se připravuje projektová dokumentace pro nádrž Nové Heřminovy a úpravu toku Opavy přírodě blízkým způsobem, která navazuje na přehradní hráz přes obce Zátor, Brantice a město Krnov. Celkem opatření zajistí ochranu zhruba 16 tisíc obyvatel a 2 tisíc stavebních objektů. Předpokládáme, že všechna připravovaná opatření budou dokončena a uvedena do trvalého provozu kolem roku 2030.

Zdroj: Povodí Odry

Scroll to Top