Podél Říčky z Říček

blank

Když vyrazíme z jednoho z turistických center Orlických hor – Říček – od kostela Nejsvětější Trojice dolů do údolí podél nově vybudovaného apartmánového komplexu po modré turistické značce, dovede nás drobná a bystře tekoucí bystřina po zhruba kilometry chůze k soutoku s vodnatější Říčkou.

Podél jejího toku se vydáme dále Julinčinným údolím. To je místy obklopeno hlubokými lesy, místy se nad ním tyčí prudké a strmé skály. Tak jak tak se jedná o malebné a romantické místo. Říčka vytváří při cestě přes mohutné balvany peřeje, kdy se voda stříbrně a leskle odráží od slunečných paprsků probíjejících si cestu přes okolní stromy. Voda místy také podemílá břehy pod kořeny mohutných stromů a vznikají poklidná zákoutí a tůňky. Ani v případě této části Orlických hor se v případě smrkových porostů nevyhneme stopám po řádění kůrovce a prací na odstraňování této kalamity.

Říčku můžeme opustit po zhruba pěti kilometrech chůze u rozcestí Hamernice, kde se kříží se žlutou značkou vedoucí do Nebeské Rybné. Je ale také možné pokračovat dále k soutoku Říčky a Zdobnice pod Plačtivou skalou u Pěčína, jak jsme o tom psali zde.

V případě, že budeme pokračovat po žluté značce do Nebeské Rybné, čeká nás zhruba dvoukilometrová chůze po silničce. Tento nekomfort je bohatě vykompenzován krásnými výhledy na pastviny a lesy Orlicka. Nebeská Rybná je v současnosti především chalupářskou osadou, proto nemusíme úplně respektovat turistické značení a je možné se v prudké zatáčce ve vesničce vydat podél chalup do kopce.
U poslední z nich vyjdeme zhruba padesátimetrový prudký sráz v lese a dostaneme se na silničku vedoucí mezi pastvinami. Ta nás dovede na zelenou turistickou značku u Horní Rybné. Zhruba dvou a půl kilometrová cesta zpět do Říček je okouzlující. Hřeben Orlických hor před sebou budeme mít jako na dlani, stejně jako táhlé louky s desítkami kusů mohutného skotu. Celý okruh měří necelých dvanáct kilometrů, není nikterak náročný a jeho trasa je zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top