ČEZ na dividendách odvedl akcionářům 343 miliard korun

blank

Českému státu, jako držiteli největšího balíku akcií, připadlo 240 miliard Kč. Dalších více jak 15 miliard korun inkasoval stát na srážkové dani z dividend ostatních akcionářů. Stát v ČEZ vlastní 69,78 procent akcií. S účinností od 1. ledna 2023 byla dividendová politika aktualizována. Výplatní poměr byl upraven na úroveň 60–80 % konsolidovaného čistého zisku.

ČEZ také zvýšil produkci vodních elektráren o 17 procent. Vodní elektrárny provozované Skupinou ČEZ v České republice překonaly v roce 2021 s více než 1,28 TWh vyrobené bezemisní elektřiny výkon z roku 2020 o více než 17 %. Svou produkcí tak pokryly roční spotřebu více než 350 tisíc českých domácností. Vedle srážkově a hydrologicky příznivého vývoje se na výsledku pozitivně podepsala také modernizační akce, při které bylo dosud za více než 3 miliardy zcela obnoveno 38 soustrojí na všech typech vodních elektráren Skupiny ČEZ po celé ČR.

„Přírodní podmínky v posledních dvou letech jsou pro výrobu ve velkých akumulačních i malých průtočných vodních elektrárnách skutečně velmi příznivé. Samo o sobě by to ale nestačilo, pokud bychom nepokračovali v modernizaci a zvyšování efektivity těchto užitečných ekologických zdrojů energie. Pozitivní efekt vidíme třeba po generálních opravách na vodních elektrárnách Vltavské kaskády na Lipně, Slapech nebo Kamýku, i na malých zdrojích v Brně, hradeckém Hučáku, na Hracholuskách nebo Práčově. Elektrárny nyní fungují efektivněji, stejné množství energie vyrobí z menšího objemu vody,“ říká Jan Kalina, člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika ČEZ.

Skupina ČEZ za posledních 15 let investovala více než 3 miliardy korun, aby připravila 38 soustrojí 22 vodních elektráren ČEZ všech typů po celé České republice na přechod do éry moderní energetiky. Opravené vodní bloky mají celkový výkon 1425 MW, což jsou zhruba tři čtvrtiny výkonu jaderné elektrárny Dukovany.

Scroll to Top