SmVaK Ostrava: 174 milionů na Karvinsko

blank

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava letos investuje do vodárenské infrastruktury na Karvinsku 174 milionů korun, tedy asi o 30 milionů více než loni. Přibližně 76 milionů vynaloží na vodovody a 98 milionů na odvádění a čištění odpadních vod. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

V oblasti vodovodů bude nejrozsáhlejší akce za téměř 17 milionů realizována v karvinské části Ráj. „Budou vyměněny ocelové vodovodní řady z druhé poloviny 60. let minulého století za 1031 metrů nové sítě. Při uložení potrubí v komunikaci bude použita tvárná litina, v nezpevněném povrchu vysokohustotní polyetylen,” uvedl Marek Síbrt. V Havířově-Životicích začne komplexní sanace vodojemu za 20 milionů. Rekonstrukce čeká čistírenské provozy v Rychvaldu a Albrechticích.

„Modernizace čistírny odpadních vod v Albrechticích u Českého Těšína, která byla vybudována v roce 1983, bude zahájena letos a dokončena v následujícím roce. Stavební část provozu i technologické celky jsou následkem doby provozu značně opotřebovány a je nezbytné je komplexně rekonstruovat,” řekl Síbrt. Další projekty za 30 milionů firma plánuje v Bohumíně-Skřečoni, kde opraví 570 metrů stok a související infrastruktury.

„V roce 2022 investujeme do vodárenské infrastruktury 753 milionů korun. Dalších 288 milionů bude směřovat do oprav. Jde o nejvyšší částku v historii společnosti. Od roku 2000 investovaly SmVaK Ostrava do výroby a distribuce pitné vody šest miliard korun. Pět miliard směřovalo do odvádění a čištění vody odpadní. Celkem tedy společnost investovala 11,2 miliardy korun a další významné prostředky využila na opravy a údržbu svého majetku,“ vysvětlil generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Téměř 334 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 256 milionů do vodovodních sítí a 143 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Spolu s opravami dosáhne částka, kterou firma vloží do obnovy a rozvoje infrastruktury pro dodávky pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní 1,04 miliardy korun.

Scroll to Top