Sedm let ministra Brabce očima ekologů

blank

V současnosti je Richard Brabec nejdéle sloužícím ministrem životního prostředí. Za sedm let řešil například hospodaření země s odpady, zadržování vody v krajině nebo odklon Česka od uhlí. Český rozhlas proto oslovil několik ekologů, kteří se podělili o svůj pohled na Brabcovo působení.

„Myslím, že to, co jsme viděli kolem případu Bečvy, byl ve skutečnosti jen výsledek oslabování role České inspekce životního prostředí a schopnosti inspekce udržet si kompetentní lidi,“ řekla ředitelka Hnutí Duha Anna Kárníková. Ocenila ale zlepšení poměrů v Národním parku Šumava. „Dnes tam máme už víceméně stabilizovanou situaci. Na stole máme zásady péče, které do budoucna divočinu na Šumavě ochrání. To je za mě jedna z těch věcí, ve kterých se ministr zapsal pozitivně,“ sdělila dále Kárníková. Postup resortu v budování vodních prvků v krajině považuje za velmi pomalý. „Víme, že se do toho ministerstvo snažilo investovat, nicméně neudělalo systémovou změnu, která by umožnila budování vodních prvků nebo krajinné struktury,“ doplnila Kárníková.

K pozitivům by Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu přidal, že se ministrovi podařilo prosadit balík odpadových zákonů, ale to se mu podařilo až v závěru působení v resortu. Jako fiasko označil protierozní vyhlášku, stejně jako vládou prosazenou novelu stavebního zákona. Nešetří kritikou ani v případě aktivit resortu životního prostředí v otázce klimatických změn, a to i na evropské úrovni.

Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku Česko v uplynulých letech dělalo jen to, co muselo. „Zdá se, že klima pro ministerstvo není prioritou, což je z mého pohledu škoda. Ztratili jsme dost let na to, abychom přišli s progresivnější strategií,“ sdělila Davidová.

Český stát se naučil rozdávat peníze na ekologické projekty, vyzdvihl klady Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. „Ministerstvo umí stovkám tisíc domácností rozdávat velké množství malých projektů, které tady pomáhají se zateplením, támhle s dešťovkou,“ doplnil Kotecký, podle kterého se díky tomu zlepšilo i ovzduší, protože kotlíkové dotace usnadnily výměnu starých kotlů za modernější.

Scroll to Top