Zdražení vody na Vsetínsku

blank

Odběratelé si od ledna v regionu připlatí. Za vodné a stočné dají 91,08 koruny za metr krychlový. Letos platí 87,23 koruny za kubík. Společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Vsetín to uvedla na svém webu.

Od ledna dají lidé v regionu za vodné 51,48 koruny a za stočné 39,60 koruny. „Ke zvýšení vodného byla společnost donucena růstem nákladů, a to zvýšením ceny povrchové vody, elektrické energie, mezd, oprav a odpisů. Cena stočného je dána finanční analýzou projektu Čistá řeka Bečva II. Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko jako investor je povinno finanční analýzu dodržovat. Je to výsledek dobře nastaveného postupu při provozování velkého investičního projektu Čistá řeka Bečva, a to jak první, tak druhé etapy,” uvedl VaK Vsetín.

Kalkulace ceny je prováděna podle platných předpisů pro věcně usměrňované ceny. Společnosti musí při stanovování vodného a stočného respektovat regulatorní pravidla. Cenovou politiku reguluje ministerstvo financí. Při tvorbě ceny hrají klíčovou roli dva pojmy.

Nejprve jsou to ekonomicky oprávněné náklady pořízení, zpracování a oběhu zboží doložitelné z účetnictví, které prozkoumá kontrolní orgán ministerstva financí. Druhým je přiměřený zisk, který se následně zahrnuje do kalkulace. 1. října 2021 byly na internetové stránce ministerstva financí publikovány závazné formuláře pro kalkulaci ceny vody pro rok 2022.

Scroll to Top