Ostravské vodárny a kanalizace zůstanou Suez Groupe

blank

Zastupitelné města rozhodli o dalším osudu vodáren. Firma zůstane Francouzům, kteří v nich drží 50,13 procenta. Několikahodinová diskuze se zaobírala tím, jak by mělo město příštích deset let hospodařit s vodou. Zazněly také hlasy o odkupu akcií či vzniku nové městské společnosti.

Město jakožto minoritní vlastník se 40,6 procenta akcií přišlo o možnost čerpat evropské dotace, přitom všechny zisky investuje zpět do obnovy vodárenské a kanalizační sítě. Jak uvedl portál idnes.cz, debata byla místy emočně velice vypjatá. Někteří opoziční politici dokonce naznačili, že radní měst hájí zájmy korporace a zastupitele se jen snaží ohlupovat.

„V kontextu současné situace, kdy jsou problémy s dodávkami energií i budoucím zajištěním energetické a teplárenské bezpečnosti, zvlášť v Moravskoslezském kraji, který je ze 70 procent závislý na dodávkách černého uhlí pro teplárny a průmysl, chci zdůraznit, že jednáme o další strategické surovině,“ uvedl například za opoziční klub KSČM zastupitel Josef Babka. Podle něj je KSČM pro návrat vodního hospodářství plně do českých rukou.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) je spolupráce se zahraničním partnerem nadstandardně dobrá a pro obyvatele města velmi výhodná. „Máme kvalitní vodu, často s parametry kojenecké, jednu z nejlevnějších cen v Česku, a to i díky tomu, že za posledních třicet let se podařilo snížit ztráty vody ze 40 na pouhých 9,2 procenta ročně, což je nejméně v zemi. A finální cenu vodného i stočného schvaluje rada města,“ argumentoval Macura. OVAK podle něj zajišťuje servis velmi dobře. Zřídit vlastní provozní společnost by podle něj trvalo dlouho a stálo stamiliony.

Část zastupitelů také poukazovala na stav v Brně, které funguje ve stejném modelu i se stejnou firmou jako Ostrava, ale patří mu 51 procent akcií a čerpalo dotace. Macura uvedl, že by je Ostrava nemohla čerpat ani v případě, že by ve vodárnách měla majoritní podíl. „Souvisí to s dalšími parametry smlouvy s OVAK z roku 1994. Po aktualizaci této smlouvy by ale měla mít i Ostrava šanci dosáhnout na dotace z SFŽP,“ dodal. Někteří opoziční zastupitelé navrhovali i referendum, pro které však nezískali potřebnou podporu.

Scroll to Top