Vědci píší policii: Je vyloučeno, že Bečvu otrávila Energoaqua

blank

Rožnovská společnost Energoaqua, která společně s jednatelem Oldřichem Havelkou čelí obvinění z loňské otravy Bečvy, žádá o zastavení trestního stíhání. Opírá se totiž o vědeckou expertizu, která odmítla dosavadní vyšetřovací verzi. Informovaly o tom Seznam Zprávy.

Případ loňské kontaminace Bečvy má další pokračování. Firma Energoaqua ve středu 27. října požádala policii a dozorujícího státního zástupce ve společném návrhu o zastavení trestního stíhání. Renomovaní vědci v čele s brněnským toxikologem Ivanem Holoubkem totiž zpochybňují dosavadní závěry vyšetřování, na což se Energoaqua odvolává. Expertiza je v ostrém rozporu s oficiální verzí vyšetřování.

Nezávislé kritické zhodnocení oficiálních posudků

„Na základě nezávislé a objektivní revize dostupných podkladů vyvrací závěry dosavadních znaleckých posudků, zejména znaleckého posudku pana Ing. J. Klicpery, CSc., vypracovaného dle účelového zadání policejního orgánu, na jehož základě policejní orgán zahájil vůči oběma obviněným trestní stíhání,“ píše se v prohlášení. Dokument má skoro sto stran a experti jej zpracovali jako nezávislé kritické zhodnocení oficiálních posudků.

Vědci se vyhradili i vůči pokusu Klicpery

„Celé vyšetřování se opírá o relativně malý počet dat a nepřímých důkazů. Jsou tam také nepřesnosti v popisu provozu společnosti Energoaqua,“ uvedl pro Seznam Zprávy spoluautor dokumentu Ivan Holoubek. Podle Seznam Zpráv měli experti k dispozici všechna data a vzorky České inspekce životního prostředí a také znalecké posudky. Dále také v dokumentu napadli Klicperův pokus se svítivým fluoresceinem, který má dokazovat, že se kyanidy v řece rozpustily po více než třech kilometrech a teprve poté začaly zabíjet ryby.

Okolnosti katastrofy neznámé

„Podklady, které byly připravené znaleckým posudkem, neodpovídají tomu, aby mohl být některý podnik obviněn z toho, že je původcem havárie,“ sdělil Holoubek. Podle vědců ani nejde zpětně rozklíčovat základní okolnosti katastrofy. „Nelze ani jednoznačně určit, jaká znečišťující látka či směs a v jaké koncentraci a množství způsobila kontaminaci vody v řece Bečvě, a dokonce ani to, na kterém místě k tomu došlo a kdo byl původcem této havárie,“ napsala firma.

Trestní stíhání je vedené důvodně

Energoaqua a její jednatel Oldřich Havelka od června čelí policejnímu obvinění z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, připomenuly Seznam Zprávy. Žalobci z olomouckého krajského státního zastupitelství však před pár dny uvedli, že je trestní stíhání vedené důvodně.

„Prověrkou bylo zjištěno, že rozhodnutí státního zástupce, kterým byly zamítnuty stížnosti obviněných osob, sice vykazuje některé formální nedostatky, avšak z hlediska věcného se jedná o rozhodnutí zákonné. Trestní stíhání obviněných osob je tedy v tuto chvíli vedeno důvodně,“ uvedl státní zástupce Libor Skácel.

Scroll to Top