Dobrovolnický den pomohl rezervaci Prameny Klíčavy

blank

V první polovině října proběhl v přírodní rezervaci Prameny Klíčavy dobrovolnický den zaměstnanců DB – Schenker Česká republika ve spolupráci s AOPK ČR, Správou CHKO Křivoklátsko a Informačním střediskem CHKO Křivoklátsko – Křivoklát. Díky akci proběhla úprava bezlesí v rezervaci.

V území rezervace je popsáno více než 270 druhů cévnatých rostlin například bledule jarní, bublinatka jižní, bublinatka menší, rosnatka okrouhlolistá, vstavač májový a několik druhů ostřic. Na biotop je ale vázáno několik druhů obojživelníků, plazů a ptáků. Lokalita rašelinného prameniště je jediná svého druhu v CHKO Křivoklátsko a také významným zdrojem vody pro okolní obce.

Dobrovolníci za pomocí křovinořezů a hrábí posekali a nahrabali rostlinnou hmotu z koseného bezlesí a odnesli do melioračních struh. Padlé kmeny na ploše bezlesí byly rozřezány a vyneseny mimo plochu.

Přírodní rezervace Prameny Klíčavy byla vyhlášena roku 1995 a nachází se u obce Řevničov. Důvodem ochrany je jediné rašelinné prameniště na Křivoklátsku, významná společenstva rostlin a živočichů.

Zdroj: Deník 

Scroll to Top