Půl miliardy na ochranu před povodněmi

blank

Ministerstvo životního prostředí alokuje 500 milionů korun na protipovodňová opatření. Jedná se o jednu z posledních výzev z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Program nabídne obcím i dalším subjektům finance například na úpravu koryt toků a přilehlých niv nebo na výstavbu ochranných nádrží snižujících povodňové riziko.

„Konkrétně MŽP na ochranu před s intenzivními přívalovými dešti a vydatnými lokálními srážkami letitě nabízí obcím dotační tituly. Jejich prostřednictvím se věnujeme jak měkkým opatřením, tedy lokálním varovným a výstražným systémům, ale zejména komplexním přírodě blízkým protipovodňovým opatřením, která výrazně zadržují vodu v krajině a pomáhají v adaptaci naší krajiny na období sucha. Aktuální půlmiliardová výzva to jen potvrzuje,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Z čerstvě vypsané dotační výzvy z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 půjde 500 milionů z evropských fondů na projekty přírodě blízkého charakteru, které zajistí protipovodňovou ochranu zastavěného území. Dále se peníze využijí na úpravy koryt toků, které zajistí zvýšení jejich retenčního potenciálu či lepší rozliv vody v případě povodně do přírodních niv. Dotace také obcím pomohou realizovat výstavbu, modernizaci či obnovu vodních děl, která slouží protipovodňové ochraně.

„Žádosti o dotace je možné podávat od 25. října 2021 do 31. ledna 2022. Výše podpory se liší dle podporované aktivity, pohybuje se v rozmezí 30 – 95 procent způsobilých výdajů. Dotace jsou otevřené široké škále subjektů, od obcí po fyzické osoby. Organizační složky státu si mohou navíc požádat o dotace na efektivní hospodaření s dešťovou vodou. Pro obce a města se tato možnost již brzy otevře, a to v rámci připravované výzvy financované z Národního plánu obnovy, která by měla být vyhlášena v průběhu letošního listopadu,“ doplnilo MŽP.

Scroll to Top