Útok naftou na ryby na Slovácku

blank

Terčem útoku neznámého pachatele se v pátek 15. října nad ránem stala expozice Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku, kam někdo vylil původně neznámou látku, později identifikovanou jako naftu. Informoval o tom Deník.

Případem se již zabývá Policie ČR včetně Inspekce životního prostředí. Na místo po zjištění vyrazili profesionální hasiči z Uherského Hradiště a Zlína i dobrovolná jednotka hasičů z Buchlovic. „Po příjezdu na místo viděli, že se na hladině vody nachází naftová skvrna o velikosti 10 x 10 metrů. K odstranění látky hasiči použili plovoucí sorbent a norné stěny. Postupně naftou nasáklý sorbent odstraňovali. Tento proces několikrát opakovali, až do úplného vyčištění hladiny,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Podle starosty Modré Miroslava Kovaříka díky včasnému zásahu hasičů nedošlo k úhynu ryb. „Podle mého názoru šlo o cílenou sabotáž psychicky narušeného jedince. Toto normální člověk neudělá. Pachatel se zaměřil na tu část, kde máme vzácné až dva metry dlouhé vyzy velké, ryby v hodnotě statisíců korun, dosahující váhy až sto kilogramů,“ uvedl Kovářík. U expozice zpřísní bezpečnostní opatření.

Scroll to Top