Morawiecki: ČR reaguje v kauze Turów přehnaně

blank

Spor mezi Českem a Polskem kvůli rozšíření hnědouhelného dolu Turów za hranicemi Libereckého kraje se podle polského premiéra Mateusze Morawieckého odehrává ve stínu blížících se parlamentních voleb v ČR. Píše o tom Aktuálně.cz.

Morawiecki poskytl rozhovor rozhlasové stanici RMF FM, podle něj činí česká vláda nepřiměřené kroky. „To je těžký, lokální spor, který se odehrává ve stínu voleb v České republice,“ řekl Morawiecki. Podle něj po volbách emoce opadnou. V únoru se Česko obrátilo na Soudní dvůr EU s žalobou proti rozšiřování dolu Turów, který leží u hranic s Českem a Německem. Ten v květnu polské straně nařídil, aby s těžbou okamžitě přestala. Morawiecki však oznámil, že země nařízení nedodrží, neboť by to mělo pro Polsko velmi negativní důsledky.

České republika reagovala tak, že požádala Soudní dvůr EU, aby Varšavě udělil pokutu za každý den, kdy bude pokračovat těžba. Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se ale měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů. Obyvatelé obcí na české straně hranice mají problémy s mizející vodou a do budoucna se obávají i zvýšení prašnosti a hluku, doplnil server Aktuálně.cz.

Scroll to Top