Havárie v Pile Paskov má dohru

blank

Česká inspekce životního prostředí uvedla, že v souvislosti s havárií v areálu pily v březnu 2021, při níž byla znečištěná řeka Olešná a hlavní odvodňovací zařízení, provedla následně v areálu několik kontrol, jejichž výsledkem bylo zjištění řady pochybení a porušení vodního zákona.

Ještě při těchto kontrolách se podle inspekce projevily důsledky havárie – černé zbarvení na hladině a pěna. A protože se za existenci provozu zdaleka nejednalo o ojedinělé pochybení, sáhla podle svých slov inspekce k postihu společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov v podobě pokuty ve výši necelých 300 tisíc korun, která nabyla právní moci 11. srpna.

Firma totiž úmyslně vypouštěla silně znečištěné odpadní vody včetně kalu z retenční nádrže volně do terénu, odkud odtékaly do povrchových vod – hlavního odvodňovacího zařízení a vodního toku Olešná. Dále porušila zákonnou povinnost tím, že jako původce havárie neprodleně neohlásila havárii Hasičskému záchrannému sboru nebo Policii České republiky, případně správci povodí. Podle inspekce obsahovaly vypuštěné odpadní vody značné množství černého kalu, který sedimentoval v toku.

„V silnějších vrstvách usazených kalů obsahujících organické látky probíhají pomalejší anaerobní rozkladné procesy, neboť k nim nemá přístup okysličená voda. Do vody se v podobě bublin uvolňuje oxid uhličitý a metan. Skutečnost, že byl uvedeným přestupkem porušen chráněný zájem, zvyšuje závažnost přestupku,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu v Ostravě Karel Kozubek. Společnosti podle něj výrazně přitěžuje i skutečnost, že přestupky spáchala opakovaně.

Scroll to Top