MŽP: Jednání k Turówu budou pokračovat

blank

Jak uvedlo ministerstvo životního prostředí, ve čtvrtek 17. června, po úvodním setkání představitelů Česka i Polska, začala expertní jednání o detailech mezivládní smlouvy, ze jejíchž podmínek by byla Česká republika ochotná stáhnout žalobu na Polsko.

Česko podalo žalobu kvůli prodloužení těžby v dole Turów a aktuálně čeká na rozhodnutí Soudního dvora EU. Dvoudenní vyjednávání zatím podle ministerstva dohodu expertů nad smlouvou nepřineslo, jednání budou pokračovat příští týden.

„Polští političtí představitelé ve čtvrtek nepochybně deklarovali snahu se mimosoudně dohodnout, stejně tak jako česká strana deklarovala, že nechce zavírat důl Turów nebo Polsku diktovat jeho energetický mix. Diskutujeme již konkrétní návrh dohody a podmínek, a v jednáních budeme pokračovat i příští týden,“ okomentoval vyjednávání Vladislav Smrž, náměstek MŽP.

K tématu se také bilaterálně sešli ještě jednou ministři životního prostředí obou zemí, Richard Brabec a Michal Kurtyka, a diskutovali aktuální stav vyjednávání. „Jednání jsou velmi náročná, ale opět jsme si s ministrem Kurtykou potvrdili, že naším cílem je dohoda. Ta musí České republice přinést jasné záruky, že kvalita života a životní prostředí našich občanů v Libereckém kraji nebudou pokračující těžbou ohroženy,“ doplnil Brabec.

Scroll to Top