V Sivicích investují do protipovodňové ochrany

blank

V obci na Brněnsku začnou budovat biocentrum, díky kterému vyřeší problémy s přívalovými dešti, které obec dlouhodobě sužují. Informovala o tom starostka obce s 1100 obyvateli Marie Kousalová. 

V Sivicích sice stojí nádrž z 90. let minulého století, podle Kousalové ale dávno neplní svoji funkci a zarůstá náletovými křovinami. „Zřídíme místo ní tůň, opodál budou další tři menší tůně. Část vytěžené zeminy použijeme na zřízení valu k vyhřívání obojživelníků, část odvezeme na ornou půdu nižší kvality v katastru obce,“ uvedla Kousalová. Investice dosáhne čtyř milionů korun, pokryje ji dotace. Stavba, která bude zahájena v srpnu, by měla skončit na konci příštího května. Biocentrum by mělo přispět k zadržení vody v krajině. Další milion si vyžádá úprava příkopu, který do biocentra bude odvádět vodu z přívalových dešťů.

„Katastrem protéká Pozořický potok, který je místy zatrubněný. Voda nám při každém větším přívalovém dešti přetéká. Loni jsme vybudovali odlehčovací rameno, které jsme zaústili do příkopu podél polní cesty, který směřuje právě do budoucího biocentra,“ doplnila starostka. Jižní část katastru Sivic patří do Dyjsko-svrateckého úvalu a je intenzivně zemědělsky obdělávaná. Oblast se potýká s trvalým nedostatkem srážek.

Scroll to Top