Desítky milionů do infrastruktury pod Beskydami

blank

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava investují 34 milionů do zkapacitnění kanalizace a vybudování dešťové zdrže nad Frýdlantem nad Ostravicí. Stavba proběhne také pod čtyřproudovou rychlostní komunikací a železniční tratí. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

Ulice Hukvaldská a Nerudova vedou souběžně z opačných stran podél frekventované čtyřproudové silniční komunikace mezi Ostravou a Beskydy, stejně jako podél železniční tratě mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm, vysvětlil Síbrt, podle kterého bude v Hukvaldské ulici v průběhu stavby rovněž zkapacitněna kanalizační stoka. „Kanalizace dále vede pod zmiňovanými komunikacemi, kde bude vybudována souběžná větev kanalizace, a na opačné straně bude vybudována dešťová zdrž s objemem 360 metrů krychlových. Stavba začala se startem stavební sezóny, hotovo bude do konce podzimu,“ uvedl dále Síbrt.

Podle ředitele ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jana Tlolky má kanalizační síť v daném úseku nevyhovující kapacitu. „Během přívalových dešťů dochází v důsledku zvýšených průtoků k hydraulickému přetížení stoky, případně až k vyvěrání vody skrze poklopy až na povrch. Potrubí, které budeme modernizovat, leží v hloubce 2,7 – 3,2 metru pod povrchem,“ doplnil Tlolka. Společnost zde vybuduje novou souběžnou větev stoky v profilech DN 300 – DN 600 v délce více než 306 metrů. U nákupního centra v ulici Nerudova vodohospodáři vybudují dešťovou zdrž s kapacitou 360 metrů krychlových, která bude sloužit k zachytávání vody v síti v době přívalových dešťů, aby zabránila zahlcení kanalizační sítě.

V roce 2021 společnost investuje do vodárenské infrastruktury 740 milionů korun. Jde o nejvyšší částku v historii, meziroční nárůst přesahuje 55 milionů korun. Více než 310 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 275 milionů do vodovodních sítí a téměř 140 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Dalších 243 milionů bude směřovat do oprav. Celkem tedy do infrastruktury poputuje téměř miliarda korun.

Scroll to Top