Olomoucké kašny a fontány jsou připraveny na léto

blank

Od čtvrtku 29. dubna tryská voda z Arionovy kašny na Horním náměstí, některých barokních kašen a fontán ve městě. V provozu jsou také pítka z dílny sochaře Ivana Theimera. Kašny a pítka se v České republice těší velké oblibě. Informoval o tom Olomoucký deník.

Například Arionova kašna pojme 30 kubíků vody. Pracovníci technických služeb ji kompletně vyčistili a zkontrolovali. „Protože je kašna odstavená od podzimu, aby mráz pískovec neponičil, musí napouštění předcházet důsledná kontrola. Vodu do ní napouštíme na celou letní sezónu. Aby byla průzračná, dávkujeme do ní látky, které zajišťují její průzračnost a zabraňují tvorbě řas,“ vysvětlil ředitel technických služeb Pavel Dostál.

Dále jsou po zimě zprovozňovány barokní kašny. „Znovu zprovozněné kašny se každoročně stávají symbolickým probouzením města a příjemným oživením po zimní odmlce. Nezbytnou údržbou prochází tyto jedinečné národní kulturní památky pravidelně v průběhu dubna. Olomoučany i návštěvníky těší vždy od 1. května do prvních podzimních mrazů,“ řekl náměstek primátora Matouš Pelikán. Olomouc na údržbu kašen a pítek ročně vynaloží zhruba čtvrt milionu korun, dalších 150 tisíc stojí voda a energie pro zajištění jejich provozu.

Fotogalerie zde. 

Scroll to Top