ČEVAK připravuje Samsonovu kašnu na léto

blank

Samsonova kašna, dominanta českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II, se chystá na léto. Zaměstnanci společnosti ČEVAK z ní vypustili 250 kubických metrů vody a v pondělí 26. dubna její dno ručně zbavují odpadků, které se tam v zimě nahromadily.

„Proudem vody očistíme od řas a drobných nečistot kamenný bazén kašny a zároveň jej ošetříme přípravkem na bázi chlóru. Zkontrolováno a případně opraveno bude také vnitřní osvětlení kašny,“ popsal postup prací vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal. Ze dna bazénu o průměru 17 metrů podle ČEVAK technici vyjmou recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo tak jejímu zamrzání.

„Pokud všechny práce půjdou podle předpokladů, měla by být kašna následující den znovu napuštěna a obyvatelům i návštěvníkům krajského města se představí v plné kráse nejpozději ve středu,“ doplnila mluvčí společnosti Jitka Kramářová. Barokní Samsonova kašna pochází z let 1721 – 1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.

Scroll to Top