Dlouhé stráně vyrobí více elektřiny

blank

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku díky zvýšení provozní hladiny horní nádrže o 70 centimetrů vyrobí o šest procent více elektrické energie než dosud, řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Jak upozornil portál oenergetice.cz, původně umožňovala horní nádrž Dlouhých strání uložit v načerpané vodě 3500 MWh elektrické energie, po zvýšení hladiny o 70 centimetrů získali energetici prostor pro množství vody, které stačí k uskladnění dalších 200 MWh. „Pro elektrárnu je to velký přínos, který umožní efektivní využívání nových obnovitelných zdrojů a přispěje k dalšímu zvýšení stability v české přenosové soustavě,“ uvedl ředitel Dlouhých strání Vítězslav Chmelař.

Jak dále informoval ČEZ, maximální provozní objem nádrží tak díky zvýšení hladiny vzrostl o téměř šest procent na 2,73 milionu metrů krychlových a zvýšení provozní hladiny horní nádrže o 70 centimetrů, které se na dolní nádrži projeví 30 centimetry, předcházelo důkladné posouzení možností obou nádrží.

Dlouhé stráně vyrábí 40 % elektřiny v kraji

Elektrárna Dlouhé stráně je hlavním pilířem energetiky v Olomouckém kraji. Na celkovém instalovaném výkonu elektráren v kraji se podílí bezmála 63 procenty a na produkci 40 procenty. Po Dlouhých stráních následují s velkým odstupem parní, plynové, spalovací, fotovoltaické, vodní a větrné elektrárny. Elektrárny v Olomouckém kraji mají celkový instalovaný výkon zhruba 1042 MW. Elektrárna v prvním pololetí roku 2020 zvýšila produkci elektřiny meziročně o 40 procent na více než 365 milionů kWh.

Scroll to Top