Až deset tisíc korun na zachytávání dešťové vody

blank

Dotaci mohou získat majitelé rodinných domů ve Vranovicích na Brněnsku, kteří se rozhodnou zachytávat a využívat dešťovou vodu na svých pozemcích. Podporu schválilo zastupitelstvo obce.

Dotaci získají majitelé rodinného domku v katastru Vranovic, kteří pro svod dešťové vody využijí bývalou jímku odpadních vod a po jejím naplnění zajistí možnost vsakování, tedy přepad nebo čerpání dešťové vody na zalévání, vysvětlil Brněnský deník. „Našim záměrem je podpora obecných požadavků na hospodaření s dešťovou vodou. Konkrétně se jedná o využití srážkové vody na zalévání, a tím i zadržení srážkové vody v krajině a obnovu podzemní vody vsakováním. Současně s tímto opatřením dojde ke zmenšení zátěže kanalizační sítě,“ uvedl k zamýšlené dotaci starosta Jan Helikar.

Podle něj mají také majitelé možnost vybudovat novou zádržní nádobu nebo zajistit odvod dešťové vody a její postupné vsakování. Helikar doplnil, že podmínkou pro získání dotace je stávající napojení svodu dešťové vody do kanalizace. Obec žádosti o dotace přijímá do 30. května. Samotný projekt by Vranovice chtěly zahájil nejpozději na konci září.

Scroll to Top