Kvůli ledu hrozí rozlití Lužnice

blank

Hasiči a strážníci dohlíží na řeku v Kolodějích nad Lužnicí na jihu Čech. Led tam v uplynulých dnech vytlačil vodu mimo koryto a při oblevě hrozí další rozlití. Obyvatelé nejbližších domů musejí být připraveni na evakuaci.

„Přijeli jsme na žádost starosty. Okolí řeky sledujeme a budeme na místě, dokud to bude potřeba. Jsme tu i přes noc, hlídky se střídají. Obyvatele okolních domů jsme ještě v neděli večer začali připravovat na možnou evakuaci,“ informoval velitel dobrovolných hasičů Tomáš Brůžek. Od neděle 14. února se kvůli pohybu ledu hladina řeky nekontrolovatelně mění. „Teď očekáváme zhoršení situace s přicházející oblevou,“ sdělil Brůžek.

Na evakuaci jsou připraveni i místní. „Obyvatele jsme o tom informovali, část z nich to zatím odmítá. Momentálně je situace o něco lepší než před několika dny, kdy řeka vystoupala až ke třetímu povodňovému stupni,“ uvedl Ivo Machálek, starosta Týna nad Vltavou, pod nějž místní část Koloděje nad Lužnicí spadá.

Na situaci reagovalo také Povodí Vltavy. „Od chvíle, kdy jsme riziko zaznamenali, postupně snižujeme hladinu na Vodní nádrži Kořensko, což pokračuje také dnes. Momentálně je úroveň hladiny mezi 1,5 a 2 metry pod normálním stavem. Předpokládáme, že ledy postupně odplují po řece pryč. Na této části toku k této situaci dochází pravidelně, když teplota dlouhodobě klesne pod nulu. Je to hlavně kvůli tomu, že na spodním toku Lužnice není žádná přehrada,“ dodal mluvčí podniku Hugo Roldán.

Scroll to Top