Elektrárna Počerady má vítěze tendru na surovou vodu

blank

Stal se jím ČEZ. Celková hodnota zakázky je 4,5 miliardy. Hnědouhelná elektrárna má nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Převod od společnosti ČEZ se uskutečnil během Silvestra. Sev.en se novým majitelem stal o tři roky dříve, než bylo původně plánováno.

Společnosti podle Českého rozhlasu loni v říjnu uvedly, že se na urychlení prodeje elektrárny dohodly s ohledem na nové emisní normy Evropské unie. Změnu majitele dlouhodobě kritizují ekologové, protože jim vadí zejména fakt, že Tykačova firma plánuje provozovat elektrárnu déle než ČEZ. Jak uvedl dále Český rozhlas, zástupci Sev.en Energy loni v březnu oznámili, že společnost chce zmodernizovat hnědouhelnou elektrárnu Počerady tak, aby mohla být v provozu i po roce 2028, kdy by měly začít platit další, přísnější limity Evropské komise.

„Modernizace začne bezprostředně po převzetí elektrárny. Aktuálně připravujeme potřebnou dokumentaci a probíhá výběr dodavatelů pro jednotlivé části ekologizace. Cílem je opravit elektrárnu tak, aby do budoucna splnila přísnou evropskou legislativu,“ uvedla mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová. Hnutí Arnika před několika měsíci oznámilo, že Počerady byly předloni po elektrárně Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy druhým nejhorším českým zdrojem vypouštěné rtuti do ovzduší, vody a půdy.

Scroll to Top