63 nových tůní na severu Čech

blank

V krajině zlepší vodní režim, jsou navíc biotopem řady vodomilných živočichů, zdůraznily Lesy ČR. Třiatřicet nových lesních tůní za 801 tisíc korun finančně podpořil Liberecký kraj, dalších třicet za 566 tisíc korun ministerstvo životního prostředí svým dotačním Programem péče o krajinu a Programem obnovy přirozených funkcí krajiny.

„Tůně mají v lesních komplexech významnou estetickou a krajinotvornou funkci. Suchu nezabrání, ale s mokřady, rybníky a nádržemi zadrží vodu, kterou les potřebuje. Tak jako v přírodní památce V dubech v Českém ráji, kde letos Lesy ČR obnovily retenční nádrž za 241 tisíc korun. Nová je hráz, výpustné zařízení i požerák. Rybník se také odbahnil a odstranily se náletové dřeviny, vše po dohodě se zástupci CHKO Český ráj, aby se zlepšil stav nádrže a zároveň zachoval biotop pro řadu druhů vázaných na vodní a mokřadní prostředí,“ vysvětlil státní podnik.

V programu Vracíme vodu lesu, největším v historii podniku, Lesy ČR realizují a připravují stovky projektů. Podnik několikaletý program zahájil na jaře 2019. „Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos jde o 210 milionů korun. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale také obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Ilustrační foto 

Scroll to Top