V karlovarských lázeňských lesích vznikají umělé tůně

blank

Jak upozornil portál Karlovarská drbna, lokality pro vyhloubení dvanácti tůní o celkové rozloze 2000 metrů čtverečních byly vytipovány ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) a Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les, která projekt také finančně podpoří. Nové krajinné prvky jsou navrženy tak, aby přispěly k lepšímu hospodaření s vodou a zároveň se staly domovem pro rostliny a živočichy vázané na vodu.

„Lokality pro vyhloubení nádrží byly vybrány na místech, kde se přirozeně zadržuje voda. Jejich tvar bude nepravidelný a členitý. Dno a břehy jsou bagrem urovnávány tak, aby vznikla stanoviště vhodná pro rozvoj rostlinných i živočišných společenstev vázaných na vodu,“ vysvětlila Martina Nentvichová, projektová manažerka Lázeňských lesů Karlovy Vary. Hloubka bude podle ní kolísat od mělkých prohřátých partií zarůstajících litorální vegetací až po hlubší části, které umožní obojživelníkům přezimování na dně nádrže v takzvané nezámrzné hloubce.

„Vytěžená zemina bude použita k modelaci terénu v bezprostředním okolí tůní a k tvorbě drobného zemního valu. V zemních valech jednotlivých tůní bude vytvořen takzvaný snížený průleh pro případný soustředěný odtok vody při vyšších stavech vody. Průleh bude opevněn kamenným pohozem,“ řekla dále projektová manažerka s tím, že na vybudování tůní získají lázeňské lesy finanční příspěvek od AOPK.

Na efektivnější hospodaření s vodou, a to zejména s tou dešťovou, se chce také zaměřit vedení karlovarské radnice. „Naším záměrem je zajistit, aby co nejméně dešťové vody odtékalo do kanalizace. Téma zadržování dešťové vody a velkého sucha bude do budoucna zajímavé také z hlediska dotačních peněz. Proto chceme připravit projekty, na které budeme moci dotace čerpat,“ doplnil náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík.

Scroll to Top