OVAK: Záměrem je do konce roku 2024 pokrýt technologií Chytrého měření celou ...

blank

Ostravské vodárny a kanalizace podle svých slov patří dlouhodobě mezi průkopníky v testování a využívání moderních vodárenských a kanalizačních technologií. Jak dále uvedly, díky spolupráci s odborníky mateřské společnosti SUEZ se dlouhodobě daří v Ostravě aplikovat ojedinělé systémy a zařízení, a to jako v prvním městě v České republice vůbec.

Mezi nejvýznamnější podle nich patří například dálkový odečet vody pomocí „Chytrých vodoměrů,“ které napomáhají zákazníkům společnosti efektivněji hospodařit s vodou a včas informovat o nestandardních spotřebách nebo únicích. „Aktuálně už takto funguje více než 15 000 vodoměrů. Naším záměrem je do konce roku 2024 pokrýt technologií Chytrého měření celou Ostravu, což znamená 32 000 vodoměrů. Projekt má obrovský potenciál, který jsme si ověřili i v době protipandemických opatření. Jednou z řady výhod je maximální přehled o aktuální spotřebě vody i za situace, kdy se náhle změní spotřebitelské chování, dále pohodlí pro zákazníka a možnost pro naši společnost rychle odhalit nestandardní situace na síti,“ řekl generální ředitel Vojtěch Janoušek.

Několik akcí ještě do konce roku

V prosinci 2020 OVAK rozšíří svůj provozní profesionální údržbový park o nový kanalizační vůz s recyklací vody Aquastar IV a do konce roku také společnost zasanuje tři kanalizační šachty metodou Vertlinier. Podle ní se jedná o inovativní systém bezvýkopové sanace pomocí sanačního rukávu, který se využívá hlavně při rekonstrukcích kruhových šachet s kónusem a hranatých šachet s proměnlivým průřezem. Další investice putují rovněž do kybernetické bezpečnosti.

Scroll to Top