Další nebezpečné látky v kanalizaci v Plzni

blank

Jedy se podle Deníku podařilo včas zlikvidovat, řeka Berounka nebyla kontaminována. Látky, zřejmě ropného původu, začaly přitékat do plzeňského kanalizačního systému ve čtvrtek 3. prosince. Obsluha čistírny odpadních vod si všimla zápachu a barevného filmu na hladině přitékající odpadní vody.

„Na změny na hladině odpadní vody reagovala obsluha čistírny ve čtvrtek 3. prosince před druhou hodinou a okamžitě zahájila prohlídku stokové sítě. Nebezpečné látky byly svedeny do retenčních nádrží, aby se nedostaly do biologické čisticí linky, a hlavně aby nemohly kontaminovat řeku Berounku. Díky včasnému zásahu nebyla řeka ohrožena,“ uvedla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

O podobném případu v Plzni jsme informovali již v listopadu, kdy přiteklo do kanalizace větší množství látek ropného původu. Ty jsou podle vodohospodářů velmi nebezpečné a znamenají smrtelné nebezpečí pro vodní živočichy. V listopadu muselo být z odpadní vody odstraněno téměř osm tisíc litrů zředěných ropných látek a sorpčního materiálu. Oběma případy se zabývá policie.

Scroll to Top