Chraňte své vodoměry před mrazem

blank

Řada vodárenských společností upozorňuje, aby lidé pečlivě zabezpečili své vodoměry. Záleží například také na tom, kde je daný vodoměr umístěný. Pokud je totiž umístěný venku v šachtě, je potřeba zkontrolovat její spolehlivé uzavření tak, aby nedocházelo k neúměrnému prochlazování vnitřního prostoru šachty.

Pokud se potrubí a vodoměr nacházejí v hloubce, kde mohou zmrznout, je nezbytné opatřit poklop tepelnou izolací. Použít lze například polystyren nebo minerální izolační vatu – ne ale skelnou. Pokud se pak vodoměr nachází uvnitř domu či jiné nemovitosti, je vhodné zabránit vystavení vnitřní instalace a vodoměru účinkům mrazu například vnější tepelnou izolací.

K poškození vodoměru může ovšem dojít také v případě, když se někdo snaží zamrzlou vnitřní instalaci včetně vodoměru rozmrazovat vysokou teplotou – například horkovzdušnou pistolí nebo otevřeným ohněm. Poškozené vodoměry mají negativní finanční dopad na zákazníka, od kterého vodohospodáři vyžaduje náhradu škody za výměnu poškozeného zařízení.

Scroll to Top