100 tisíc za informace o původci znečištění Bečvy

blank

Rovných 100 tisíc korun dostane ten, kdo poskytne informace vedoucí k odhalení viníka zářijového úniku kyanidu do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí. Sumu nabídli statutární náměstkyně hejtmana ve Zlínském kraji Hana Ančincová (Piráti) a poslanec Petr Gazdík (STAN). Peníze věnují ze svých odměn.

„Chtěla bych vyzvat případného svědka (whistleblowera), který má informace o původci tohoto neštěstí, aby se nebál kontaktovat policejní orgán, nás osobně nebo napsat na email becvuresimeted@gmail.com,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová. Dále řekla, že by mohl být dotyčnému přidělen statut utajeného svědka, pokud by to umožnily podmínky. „Věřím, že tento krok povede k dopadení viníka. Bohužel možný trest pro pachatele považuji za výsměch vzhledem k tomu, jakou spoušť neznámá látka zanechala na několika desítkách kilometrů toku,” doplnila Ančincová.

Petr Gazdík zdůraznil, že vyšetřování trvá neúměrně dlouho. „Kolem kauzy je celá řada pochybností a nejasných otázek, na které ministr životního prostředí odmítá dát veřejnosti odpovědi. Pak to vzbuzuje oprávněné pocity, že se vše snaží ututlat,“ uvedl poslanec. Podle něj musí začít konat politici z regionu a pomoci najít Policii ČR viníka, který je za katastrofu na Bečvě zodpovědný. „Kdybychom od toho dali ruce pryč, bude se to opakovat i v budoucnu a my si naši krajinu likvidovat nenecháme,“ uzavřel Gazdík.

Scroll to Top