Zmodernizovaný bazén v Šumperku zavřeli po měsíci provozu

blank

Na začátku září byl v Šumperku otevřen krytý plavecký areál. Po rozsáhlé rekonstrukci vydržel v provozu jen 38 dní. Od 9. října je kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřený. 

„Pro město je to velká rána. Také vzhledem k tomu, že návštěvnost v prvních týdnech předčila očekávání. Navíc nyní při sychravém počasí je pro krytý bazén ideální čas, takže se dalo čekat, že návštěvnost ještě půjde nahoru,“ sdělil starosta Šumperka Tomáš Spurný. Během září vyrazilo do zrekonstruovaného šumperského Aquacentra šest tisíc lidí. Kvůli úsporám musel být bazén vypuštěn.

„Voda by stejně musela obíhat přes filtry a čistit se. To ještě není energeticky tak hrozné. Víc by vadilo, že z bazénu se odpařuje dost vody, která výrazně zvyšuje vlhkost v objektu. K tomu se v objektu ještě stále drží vlhkost ze stavebních úprav,“ vysvětlil ředitel areálu Milan Jurčíček.

Vypuštění 550 kubíků vody pro areál představuje náklad kolem 50 tisíc korun. „Jenom na samotné napuštění je potřeba přibližně deset dnů. Jeho rychlost je potřeba korigovat, aby to nevyvolalo nedostatek vody v síti. Napouštění musí být pozvolné také kvůli tlaku vody na boky bazénu, aby nedošlo k jeho poškození,“ doplnil Jurčíček.

Foto, zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top