Marek Síbrt: Boj o vodárenství na Turnovsku. Proč nevedla nižší cena ke ...

blank

Situace ohledně provozování vodárenské infrastruktury na Turnovsku se zdá se velmi napjatá. Alespoň tak o tom informuje MF Dnes a idnes.cz v textu Turnov si chce sám spravovat hospodaření s vodou, riskuje vyšší cenu (22. 11. 2020). Rada Turnova jako největšího města v oblasti, kde vlastní vodárenskou infrastrukturu sdružení 22 municipalit s názvem VHS Turnov, rozhodla, že město chce ze svazku vystoupit a provozovat si vodárenskou infrastrukturu samo. To je do značné míry symbolické, protože o vystoupení rozhodlo město, kde žije nejvíce obyvatel ze zásobované oblasti (zhruba čtrnáct a půl tisíce, druhé největší Semily mají kolem osm a půl tisíce, třetí v pořadí Jilemnice kolem pět a půl tisíce obyvatel). Podle Turnova jako srdce oblasti je svazek také pojmenován.

Radu města vedl k rozhodnutí mimo jiné podle zmiňovaného textu fakt, že voda ve vlastních rukách bude pro obyvatele údajně levnější. O dalším vývoji budou rozhodovat zastupitelé. Nechejme stranou politické animozity, které zdá se alespoň podle citovaného textu hrají v problému zásadní roli, kdy na jedné straně stojí současný šéf VHS Turnov a bývalý starosta Milan Hejduk, na opačné straně současná koalice na radnici v čele s Tomášem Hockem.

Stejně tak opomiňme problematiku toho, jak by se v případě vystoupení Turnova ve svazku vypořádával vodárenský majetek, kolik by která strana musela platit, jak by se vše vyřešilo technicky nebo personálně, jak by byla zajištěna spolehlivost služeb pro odběratele a péče o majetek či jaký dopad by to mělo na projekty financované jak z národních, tak z evropských dotačních titulů. A položme otázku jednodušeji.
V letošním roce VHS Turnov vybíralo nového provozovatele vodárenské infrastruktury. Z doručených nabídek byla vybrána ta, která nebyla nejlevnější. Zvítězil stávající dodavatel. Naopak pochybně byla vyřazena ta nabídka, která byla o několik korun za kubík vody levnější při zachování všech kvalitativních standardů pro odběratele. Navíc ji nepodávala žádná garážová společnost, ale třetí největší vodárenská společnost u nás – Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Ta vyrábí pitnou vodu více než milionu lidí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, odvádí a čistí odpadní vodu pro půl milionu obyvatel.

Řízení na dvoumiliardovou zakázku na následující dekádu probíhalo ze strany VHS Turnov pod vedením Milana Hejduka značně neobvykle. Vítěz byl vyhlášen dřív, než měl zadavatel možnost se seznámit s doplňujícími informacemi, které mu byly ze strany SmVaK Ostrava doručeny. O tom všem na začátku října média informovala – MD Dnes také. Turnovská reakce přichází po měsíci a půl nyní.

Současná situace tak nastoluje několik otázek. Proč si VHS nevybralo levnějšího provozovatele při zachování vysoké kvality služeb, která je opřena o zkušenosti významné vodárenské společnosti? Dokáže toto obhájit před občany, kteří budou platit o několik korun za kubík více? Přičemž argument vyšších investic neobstojí, protože ty jsou placené z nájmu, který bude platit VHS Turnov kdokoliv, kdo by soutěž vyhrál.
Stejně tak neobstojí poukazování na příliš nízké ceny, za níž údajně není možné službu poskytovat. Přece nepodá subjekt s takovými zkušenosti, odborným zázemím a know how nabídku, kterou není schopné zajistit, aby riskoval ztrátu svého dobrého jména. To nedává nejmenší smysl.
Proč vedení města Turnov, které má ve vedení vlastnické společnosti své zástupce, souhlasilo s výběrem dražší z možných variant, když se v současnosti zaklíná požadavkem nižší ceny? A byla by vlastně soutěž poté, kdy by Turnov ze svazku vystoupil vůbec platná? Nemuselo by se po razantní změně podmínek a prostředí soutěžit znovu? Neproběhla místo férové soutěže, která měla zajistit spolehlivé a kvalitní služby pro všechny odběratele za přiměřenou cenu jen jakási soutěž pro soutěž? Zdání soutěže s čistě formálním účelem? Když byla naprosto nelogicky vybrána nabídka, která není nejvýhodnější? Na tyto a mnoho dalších otázek by si měli na Turnovsku odpovědět.

Marek Síbrt
manažer vnějších vztahů/mluvčí
SmVaK Ostrava

Scroll to Top