Část ryb otravu kyanidem přežila

blank

Rybáři od Bečvy dostali dobrou zprávu. Jak uvedly novinky.cz, ekologickou katastrofu, která postihla zhruba čtyřicetikilometrový úsek řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem, některé ryby přežily. Deník Právo o tom informoval ichtyolog a vedoucí Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR Pavel Jurajda, který několik dnů procházel s kolegy z Akademie věd celý úsek, ve kterém došlo 20. září k otravě a úhynu více než čtyřiceti tun ryb.

„Jsou tam optimistické body. Ta situace není tak hrozná. Nově vysazený plůdek jde po proudu dál. Začaly se objevovat některé dospělé ryby, i generační hejno. Otravu řeky přežily i některé ryby, co do Bečvy vysadili rybáři. Je třeba příští rok sledovat, jestli se generační ryby vytřou. Budou mít hodně prostoru, řeka je prázdná. Navíc v ní je spousta vhodných míst pro výtěr i pro odrůstání plůdků,“ řekl Právu Jurajda.

Právo dále uvedlo, že souhrnnou zprávu s výsledky průzkumu vypracují vědci do poloviny prosince. Z dospělých ryby, které jako zázrakem přežily kyanidový a chlorový mrak, objevili v řece ostroretky, jelce a tlouště. „Museli přežít někde u kraje nebo v nějakém přítoku. Jde o zbytky populace. Řeka není totálně mrtvá, to je dobrá zpráva,“ podotkl Jurajda. Policie již ke zkoumání odeslala více než 100 vzorků, bez výsledků všech rozborů však nemůže potvrzovat ani vyvracet žádné závěry. Ve věci kontaminace Bečvy je podle ní vedeno trestní řízení dozorované státním zástupcem a žádná veřejná vyjádření ani výzvy nemohou tento proces urychlit.

Na konci října se do Bečvy ve Valašském Meziříčí – Juřince dostalo také zvýšené množství niklu. Vzorky vyloučily přítomnost kyanidu. Podle inspekce není nikl pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny, je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt s niklem může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce.

Scroll to Top