V bělehradských vodních tocích ročně skončí téměř 200 milionů kubíků znečištěné vody

blank

Stav vodohospodářské infrastruktury v Srbsku je tristní. Země by potřebovala k ekologizaci injekci v řádech několika miliard eur. Zhruba třetina obyvatel Bělehradu není napojena na kanalizaci. Srbská ministryně infrastruktury Zorana Mihajlovićová odhaduje, že ve vodních tocích v Bělehradu, zejména Dunaji a Sávě, končí každoročně zhruba 190 milionů metrů krychlových znečištěné vody, které by naplnily 60 000 olympijských bazénů.

Starosta srbské metropole Goran Vesić prohlásil, že se žádné evropské velkoměsto nedopouští takového zločinu na svých řekách. Řeka Dunaj začíná v Německu, teče přes devět zemí Evropy a ústí do Černého moře. Profesor chemie Dozo Dalmacija, který v Srbsku řídí výzkum kvality vody uvedl, že se Dunaj dokáže díky své mohutnosti poměrně dobře čistit od organického odpadu.

Srbská vláda očekává, že se země stane do roku 2025 členem Evropské unie. Překážkou je však právě ekologická bilance. Země potřebuje k ekologizaci nejméně pět miliard eur. Podle prezidenta Aleksandara Vučiće je splnění takového cíle nereálné a žádá přechodné období 11 let. V červenci Vučić prohlásil, že bude 70 srbských měst vybaveno čistírnami vod a kanalizací.

Dozo Dalmacija kontroloval, že to není v ekonomických možnostech vlády. V lednu podepsaly bělehradské úřady smlouvu s čínskou CMEC, která zde měla vybudovat čistírnu odpadních vod, nicméně projekt stojí. Bělehrad finance na stavbu dodnes nevyčlenil.

Zdroj: Ekolist

Scroll to Top