Vyšlo číslo 9/2020 časopisu Sovak

blank

Na titulní straně čísla 9/2020 časopisu Sovak je zachycen vodojem Loděnice. Ředitel VAK Beroun Jiří Paul rozhovoru s Jiřím Hruškou představil společnost, která má za sebou již 25 let fungování a ohlédnul se nejen do historie, ale zmínil i její plány do budoucna. Vodní zdroje jsou základem systému zásobování obyvatelstva pitnou vodou a na jejich ochranu se v článku Ochranná pásma vodních zdrojů z pohledu právního i praktického zaměřili Jiří Novák a Petra Oppeltová.

SOVAK ČR 21. července uspořádal ve spolupráci s Network Security Monitoring Cluster seminář Kybernetická bezpečnost – jak optimálně nastavit procesy a technická opatření, aby se minimalizovalo riziko škody při kybernetickém útoku. Průběh semináře shrnul Jiří Sedláček. V souvislosti se zákonem č. 113/2018 Sb., účinným od 1. ledna 2019, kterým se mění vodní zákon, byly Brněnské vodárny a kanalizace, stejně jako mnohé jiné vodárenské společnosti nuceny řešit nově vzniklou zákonnou povinnost měřit množství a kvalitu vypouštěných odpadních vod odlehčovaných na přítocích do čistíren odpadních vod za účelem jejich zpoplatnění.

Podrobněji o tom informuje příspěvek autorů Michala Žoužely, Markéty Škrancové a Jiřího Ježka Stanovení množství odlehčovaných odpadních vod do řeky Svratky využitím přelivů stavidlové komory na přítoku do ČOV Brno-Modřice. V časopise si lze přečíst i doplněný a rozšířený příspěvek z 36. ročníku mezinárodní konference Vodárenská biologie 2020 Odstraňovanie pesticídnych látok z pitnej vody pomocou pokročilých oxidačných procesov autorů Tamary Pacholské, Pavly Šmejkalové a Zuzany Novákové.

V rubrice Z regionů o svých aktivitách podaly zprávu Českoskalické vodárny, Severočeská vodárenská společnost, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST a Vodovody a kanalizace Zlín.

Celý obsah čísla 9/2020 naleznete zde.

Scroll to Top