Karlovarský kraj podpoří menší vodohospodářské projekty

blank

Necelých 14 milionů korun získají obce v Karlovarském kraji z Programu pro poskytování dotací z rozpočtu kraje na realizaci drobných vodohospodářských akcí. V roce 2019 kraj do této oblasti alokoval 11 milionů, předloni o půl milionu méně.

Podle radního Karla Jakobce byl dotační titul zřízen za účelem podpory výstavby či rekonstrukce kanalizací, vodovodů, čistíren odpadních vod, zdrojů pitné vody a úpraven vod se zaměřením na obce do 2000 obyvatel. Je financován ze dvou zdrojů, a to ze schváleného rozpočtu kraje pro příslušný rok a z poplatků za odběr podzemních vod. Z dotace je podle něj možné hradit například zpracování projektové dokumentace, výstavbu čistírny odpadních vod a další projekty.

V roce 2018 hejtmanství například podpořilo výstavbu čistírny odpadních vod a kanalizační stoky v Černavě na Karlovarsku. Cílem bylo zajistit čištění odpadních vod z rodinných domů a z hostince v Rájci. Dále se krajské dotace dočkala výměna vodovodního řadu v Krásně na Sokolovsku. Potrubí bylo za hranicí životnosti a v posledních letech bylo zaznamenáno velké množství poruch. Rekonstrukce zlepší kvalitu pitné vody a eliminuje náklady na pravidelné opravy.

Scroll to Top