Město Ostrava získalo od České spořitelny úvěr 1,8 miliardy

blank

Prostředky město využije na financování zásadních investic v letech 2020 až 2023. Hlavním kritériem výběru byla celková cena. ČS nabídla fixní úrokovou sazbu 0,76 % p.a. na celou dobu trvání úvěru, tedy do konce roku 2030. Primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že finance využijí na investice i na posílení ekonomiky, utlumené epidemií COVID-19. Informoval o tom elektronický magazín ČIANEWS.

Náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová sdělila, že chtějí dokončit rekonstrukci Jatek, podzemní parkoviště u univerzity a zahájit v roce 2021 novostavbu domova pro seniory v Hulvákách. V plánu jsou také vodohospodářské stavby či předfinancování akcí městských obvodů.

„Zájem o poskytnutí úvěru je signálem, že město Ostrava je pro banky silným a důvěryhodným partnerem s dobrou ekonomickou kondicí a nízkou zadlužeností. Peníze z výhodného úvěru pomohou nejen s financováním významných investičních akcí a s jejich rychlou realizací, ale v návaznosti na to také s posílením ekonomiky, utlumené epidemií covidu-19. Získali jsme naprosto unikátní podmínky. Většina nabídek se v případě fixní roční úrokové sazby pohybovala okolo jednoho procenta, my jsme se dostali ještě o 24 bazických bodů níže. Úvěr je velmi výhodný i s ohledem na fakt, že v průběhu následujících let se očekává postupné zvyšování úrokových sazeb,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Město si podle ČIANEWS nový úvěr vezme na jedenáct let. V letošním roce chce vyčerpat 570 milionů korun, z toho až 150 milionů může být určeno na předfinancování dotačních projektů. V příštím roce by Ostrava čerpala 740 milionů, v roce 2022 celkem 300 milionů a v roce 2023 posledních 190 milionů korun. Roční úhrn splátek nově přijatého úvěru v letech 2021 až 2023 bude ve výši 150 milionů korun a následné roční splátky do konce splatnosti, tedy do roku 2030, budou ve výši zhruba 171 milionů korun, doplnil magazín.

Scroll to Top