Olomoucký kraj ocenil Lesy ČR za přínos k životnímu prostředí

blank

Za přírodě blízkou rekonstrukci a stabilizaci historického hrazení horského toku Hučivá Desná ocenil Lesy České republiky Olomoucký kraj. Bystřina protéká úzkým údolím masivu Hrubého Jeseníku a vodohospodáři z Lesů ČR projektem zamezili sesuvům svahů a v rozsáhlých horských smrčinách s příměsí buku zadrželi vodu.

„Vybudovali jsme soustavy pasů z lomového kamene, takže se stabilizovalo dno a snížil podélný sklon koryta. Zpomalili jsme odtok vody z krajiny,“ řekl Miroslav Cháb, vedoucí správy toků pro oblast povodí Moravy z Lesů ČR. I tento projekt za 6,4 miliony korun podnik podpořil z programu Vracíme vodu lesu, který zahájil na jaře 2019.

„Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos ve výši 210 milionů korun. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale také obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci,“ řekl dříve generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

 

Scroll to Top