Exkurze v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně v běžném režimu

blank

Od 2. července se k běžnému režimu vrací exkurze v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně, návštěvníci se po delší době dostanou i do podzemních útrob elektrárny.

Nadále platí některá omezení, například povinnost dezinfikovat si před vstupem do infocentra ruce a používání roušek. Vzhledem k velkému zájmu o prohlídky je nutná rezervace na www.dlouhe-strane.cz.

Dlouhé stráně v 1. čtvrtletí zvýšily produkci meziročně o 40 %

Dlouhé stráně v prvním čtvrtletí letošního roku i díky masivním investicím zvyšujícím účinnost zvedly produkci meziročně o takřka 40 procent na více než 207 milionů kWh. Například loni vyrobily 636,9 milionu kWh elektrické energie. Ve srovnání s rokem 2018, kdy měla elektrárna kvůli opravám delší výpadek, se její produkce zvýšila o 17 procent a za první čtvrtletí letošního roku vyrobila už třetinu loňské produkce.

Návštěvnost vzrostla o šest procent

Elektrárnu v Jeseníkách v roce 2019 navštívilo 93 839 lidí oproti 89 000 v roce 2018. Loňská návštěvnost je druhá nejvyšší v historii. Rekord padl v roce 2017, kdy sem zamířilo 97 tisíc lidí. Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy. V březnu 2018 se dočkala i vlastní poštovní známky.

Scroll to Top