Neziskové organizace vybraly 2,8 milionu

blank

Na pomoc lidem v obcích Uničovska a Šumperska, které na počátku června zasáhly povodně, vybraly neziskové organizace 2,8 milionu. Dobrovolníci z nevládních organizací navštívili 466 domácností, distribuovali pitnou vodu, pomáhali s odklízením bahna, zapůjčili nebo darovali čisticí prostředky, vysoušeče, nářadí či popelnice. Informoval o tom portál ovodarenstvi.cz.

„Celkem se do pomoci místním zapojilo 167 dobrovolníků a pracovníků charitativních organizací, kteří při odklízení či mapování následků odpracovali přes 4200 hodin. Navíc přímo v terénu pomáhalo 24 dobrovolníků a skautů koordinovaných Červeným křížem, kteří na místě vypomáhali celý týden, a 30 pracovníků koordinovaných Charitou. Téměř dva týdny pomáhalo v obci Šumvald také 25 dobrovolníků Diakonie, kteří odklízeli povodňové škody především v domech pro seniory, a také 30 dobrovolníků, kteří se přihlásili přes humanitární organizaci ADRA,“ řekla ČTK mediální koordinátorka Člověka v tísni Barbora Kurdzielová.

Práce dále pokračují, například olomoucká charita se zaměřila na 30 nejpostiženějších rodin. „Ve většině případů je stále nutné vysušit zdivo a podlahy a následně připravit harmonogram k zajištění oprav domů,“ uvedla Dagmar Jurčíková z olomoucké arcidiecézní charity.

Nevládní organizace se také dohodly na základním rozdělení pomoci. Charita Šternberk a Diakonie pomůže především ohroženým a sociálně slabým skupinám obyvatel finančním příspěvkem. ADRA se spolu s Člověkem v tísni bude zase věnovat čištění zaplavených studní. „Myslím, že čištění studen je zatím předčasné, ta práce může být zbytečná. V pondělí se zase některé naplnily na maximum. V obci máme osm cisteren s vodou, máme také zásobu balené vody, je třeba být trpělivý,“ řekl ČTK starosta Šumvaldu Josef Šenk.

Scroll to Top