Kampaň #ProtectWater slaví vítězství

blank

Evropská komise odmítla oslabení Rámcové směrnice o vodách, které loni prosazovalo několik států a průmyslová lobby. Změna legislativy by totiž uvolnila cestu například vyššímu znečištění hnojivy, pesticidy nebo živočišnými odpady a Evropané by brzy přišli o zdroje pitné vody. Řeky, jezera, podzemní vody a mokřady na území celé Evropské unie zůstanou chráněny. Informoval o tom portál Enviweb.

Komise po dvou letech ukončila proces posuzování účelnosti Rámcové směrnice o vodách rozhodnutím, že tato směrnice splňuje svůj účel a není třeba ji měnit. Tomu předcházela kampaň #ProtectWater, do které se zapojilo více než 130 nevládních organizací z celé Evropy včetně Arniky a která upozornila na možné dopady oslabení směrnice. Pro zachování přísné ochrany vod se vyslovilo 375 tisíc Evropanů, dopis na podporu zachování směrnice rovněž podepsalo přes 6 000 evropských vědců.

,,Je to krok správným směrem. V nevyhovujícím stavu je nadále 60 % evropských vod, nyní je na čase, abychom se soustředili na nápravu. Například v dílčím povodí dolního Labe a Ohře bylo v roce 2015 v dobrém stavu jen 9 z celkových 142 vodních útvarů povrchových vod. Čas se ovšem velmi rychle krátí, podle směrnice jen do roku 2027,“ řekl Vlastimil Karlík z Arniky.

Scroll to Top