SmVaK doporučují: Nechejte si napustit bazén rychle a pohodlně

blank

Loni si nechalo přes 300 domácností v regionu dovézt vodu do bazénu cisternou společnosti SmVaK Ostrava. Rychlejší a efektivnější cesta totiž zabrání případným problémům ve vodovodní síti i sousedským sporům. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

Podle vodohospodářů představuje napouštění zahradního bazénu z veřejné vodovodní sítě řadu rizik. Výhodnější podle nich je zvolit řešení v podobě provozu vody do bazénu cisternou Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava.

„Proces bude výrazně rychlejší a nedotkne se negativně okolních odběratelů. Zájem o tuto službu každoročně výrazně stoupá – loni se téměř zdvojnásobil. Opatrnost je na místě také v případě napouštění bazénu ze studny. Je vhodné si nechat provést laboratorní rozbor, zda je voda k danému použití vhodná a nepředstavuje zdravotní riziko,“ vysvětlil Síbrt. Zároveň však upozornil, že služba bude zájemcům provedena při přísném dodržení všech hygienických a bezpečnostních pravidel.

„Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a lidé ho chtějí mít navíc napuštěný co nejrychleji. Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí. To má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do poměrně širokého okolí. Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě,“ sdělil ředitel vodovodů společnosti SmVaK Ostrava Milan Koníř. Vodohospodáři také opakovaně upozorňují, aby lidé v případě vlastního napouštění bazénů tak činili pozvolna, klidně několik dnů a ideálně mimo odběrové špičky, nejlépe přes noc ve všední den.

„Existuje ale pohodlnější a efektivnější řešení. Když si lidé nechají dovézt vodu do bazénu cisternou, vyhnou se nepříjemnostem, které mohou potenciálně nastat. Budou mít navíc jistotu, že nebudou omezovat své sousedy, a předejdou tím případným sousedským sporům. V loňském roce jsme ke spokojenosti našich odběratelů napustili více než tři sta deset bazénů, přičemž počet zájemců o tuto službu každoročně roste,“ doplnil Koníř.

Zájemci o dovoz vody k naplnění svého bazénu a autocisterny se mohou obrátit na zákaznickou linku SmVaK Ostrava 800 292 400, kde jim budou poskytnuty detailní informace o možnosti dodávky a ceně dle parametrů bazénu. „Linka je bezplatná a je v provozu v pracovní dny od půl osmé ráno do osmi hodin večer. Cena za napuštění se odvíjí od vzdálenosti od nejbližšího provozu SmVaK Ostrava, které službu poskytuje, a objemem bazénu. V případě, že je možné bazén navézt jednou cisternou, činí cena do vzdálenosti deseti kilometrů 1165 korun bez DPH,“ uzavřel Síbrt.

Scroll to Top