Trnka pro LN: Jediná rezerva vody je dnes v nádržích

blank

Sucho u nás trvá tak dlouho, že už je skoro chápáno jako přirozená součást života. Jenže i sucho se vyvíjí. Přichází čím dál dřív a prohlubuje se. „Letošní duben je na tom co se vláhy týče hůř než v předchozích dvou letech,“ píší Lidovky.cz, které hovořily s bioklimatologem Miroslavem Trnkou z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

„V posledních šesti suchých letech přicházelo sucho v různých částech roku, převážně v létě; jaro bývalo relativně normální. Kdežto loni jsme výrazné sucho měli už na jaře a letošek se vyvíjí dost podobně. Začíná nezvykle brzy, navíc máme horší výchozí pozici,“ řekl Trnka.

Zatímco loňský rok spasil neobvykle deštivý květen, letos předpověď na počátek května vydatnější déšť neavizuje. Trnka dále uvedl, že zásadní je fakt, že jde už o několikáté sucho v řadě a zásoby vody v krajině jsou malé. „Letošní zima byla extrémně chudá na sníh, oproti roku 2018 ne tolik na srážky, byla však výrazně teplejší. Značnou část vody, jež by jinak zbyla do jara, krajina spotřebovala už v zimě. Vegetační sezona tak začíná s nízkou zásobou vody v půdě,“ řekl také Trnka.

Zemědělské sucho však může odvrátit období nadprůměrných srážek. K tomu, aby se však doplnily podzemní vody a následně i vodní toky, je potřeba mnohem víc času. „Jediná podstatná rezerva vody, se kterou můžeme počítat, je nyní v povrchových nádržích,“ doplnil bioklimatolog.

Scroll to Top