Pamětník z Metrostavu k modernizaci úpravny vody Želivka

blank

Společnost ÚV Želivka, sdružující Metrostav, SMP CZ a GEOSAN GROUP, z více než z poloviny zmodernizovala úpravnu vody Želivka. Díky miliardové investici bude zlepšena chuť a kvalita pitné vody pro více než 1,3 milionu obyvatel Prahy, středních Čech a části Vysočiny. V nově budované hale budou filtry s granulovaným aktivním uhlím. Zaujal nás také komentář pamětníka společnosti, kterým je v současném výrobním týmu technik bezpečnosti práce Karel Lejček.

Stavbu vodní nádrže Švihov zahájil v 60. letech podnik Vodní stavby a v 70. letech ji dokončila společnost Metrostav, která byla z podniku vyčleněna. Aktuální projekt je podle Metrostavu pro firmu návratem na místo činu.

„Zhruba před 35 lety jsem se jako stavební mistr podílel na třetí etapě výstavby, při níž se mimo jiné budovala hala pískové filtrace F2, ozonizace a další objekty. Nyní mám zvláštní pocity. Stavíme technicky podobnou halu, ale technologie jsou úplně někde jinde,“ řekl Karel Lejček.

Společnost Metrostav například loni slavnostně zahájila stavební práce na inovaci a modernizaci plavebních komor Vodního díla Gabčíkovo. Cílem je zvýšit bezpečnost a intenzitu vodní dopravy. Jedná o výměnu horních a dolních vrat, plnicích a prázdnících systémů, dynamické ochrany horních a dolních zhlaví, hydraulických systémů ovládání a řídicího systému. S dokončením se počítá na začátek roku 2022 a akce je spolufinancována z EU částkou 123 milionů korun.

Metrostav zvítězil v tendru na modernizaci plavebních komor největší slovenské vodní elektrárny díky nejnižší ceně. Obě komory byly ve špatném technickém stavu. O rekonstrukci se mluvilo na Slovensku čtyři roky. Vodní dílo Gabčíkovo bylo uvedeno do provozu v roce 1992 a ročně jím projede zhruba 15 tisíc plavidel.

Scroll to Top