STEM: Češi se začínají obávat klimatických změn

blank

Češi se zejména kvůli dlouhému suchu obávají klimatických změn. Podle studie STEM souhlasí 84 procent lidí s tím, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost. Devět z deseti občanů míní, že bez snižování emisí nelze ochránit krajinu před suchem a umíráním lesů. Informoval o tom Deník.

Podle analytika STEM Nikoly Hořejše Češi vnímají změny klimatu jako naléhavé, především kvůli tomu, jak intenzivně sucho zasáhlo českou krajinu. Lidé se obávají degradace krajiny. Obavy z negativních dopadů na ekonomiku v souvislosti z dopadu klimatických opatření má polovina české populace. Zdražování zboží a energie a mírných negativních dopadů se pak obávají tři čtvrtiny dotázaných.

STEM rovněž uvedl, že se veřejnost zatím v dění kolem změn klimatu příliš neorientuje. Například s termínem uhlíková neutralita se vůbec nesetkalo 53 procent dospělých.

Dalších 80 milionů korun na adaptaci na změnu klimatu a sucho

Ministerstvo životního prostředí také otevřelo příjem žádostí u Programu péče o krajinu. Oproti loňsku zamíří do krajiny dvojnásobná výše finančních prostředků – 80 milionů korun. Dotace rovněž míří do záchranných stanic, které pečují o zraněné a handicapované živočichy.

„Výsadba stromů významně přispívá k adaptaci na změnu klimatu, čistšímu ovzduší, podporuje zadržování vody v krajině, snižuje erozi půdy. Na výsadby stromů ve volné krajině dlouhodobě přispíváme právnickým i fyzickým osobám z našeho ministerského Programu péče o krajinu, a protože nejen s ohledem na změnu klimatu ještě více ,,sázíme budoucnost“. Jen na sázení stromů v krajině jsme alokovali 40 milionů, dalších 40 milionů korun půjde na mokřady, tůně a zadržování vody v krajině,“ řekl ministr Richard Brabec.

Scroll to Top