Obyvatelé Chebu budou třídit i využité jedlé tuky

blank

Obyvatelé Chebu se dočkají již v letošním roce popelnic na použitý rostlinný olej. Nádoby zatím v západočeském městě chyběly a je po nich stále větší poptávka. Informoval o tom Deník.

„Využitý olej mohou obyvatelé města zatím odevzdat pouze ve sběrném dvoře na sídlišti Skalka. Ve druhé polovině letošního roku bychom chtěli, pokud všechno půjde dobře, rozmístit červené popelnice na sběr jedlých tuků. Ty se nemají totiž vylévat do odpadů, protože následně komplikují provoz čističek odpadních vod. Ale mají se právě přelít do PET lahví a odevzdat ve sběrném dvoře,“ sdělil vedoucí střediska svozu odpadu společnosti Chetes Michal Polák.

Deník oslovil i místní obyvatele. „Popelnici na sběr jedlých tuků budu určitě využívat, protože oleje spotřebuji poměrně hodně a vím, že se to do odpadu nemá lít. Takže vždycky poprosím sousedy, kteří mají auto, aby tuk odvezli do sběrného dvora. A nechci už nikoho otravovat,“ poznamenala například Ludmila Veselá.

Podle Poláka se snaží Chetes stále více lidí přimět k tomu, aby odpad třídili. „Ve finále se nám investované náklady ve výši zhruba 300 tisíc korun vrátí zpátky. Je to dáno tím, že svoz vytříděného odpadu je daleko levnější než odvoz nevytříděného odpadu a jeho následné uložení na skládku,“ doplnil Polák.

Vyléváním olejů ze smažení a tuků do WC totiž dochází mnohdy k havarijnímu stavu kanalizace. „Velké problémy v odpadní vodě způsobují oleje a tuky, které do ní většina lidí běžně vylévá. Tukové částice se při ochlazení shlukují, srážejí a nabalují na sebe další odpad. V potrubí vzniká odolný materiál, který ho může zneprůchodnit. Hroudy tuku v kanalizačních stokách poškozují a ucpávají čerpadla. Tuk se nalepuje na stěny stokových potrubí, nastává chemická reakce a vzniklé sloučeniny urychlují korozi. Použité tuky a oleje patří do sběrných dvorů, kde je města a obce přijímají. Některá města jsou v tomto ohledu velmi odpovědná a pomáhají problém řešit instalací kontejnerů pro použité jedlé oleje a tuky, které jsou dále recyklovány a využívány při výrobě energie nebo paliv,“ opakovaně zdůrazňuje například ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Scroll to Top